Naprapati i Stockholmsområdet
En naprapat i Stockholm kan hjälpa dig med de flesta skador och slitningar din kropp råkat utför. Allt från en lättare stukning till tennisarmbåge och hälsporre eller allvarligare skador du kan råka utför då du varit fysiskt aktiv eller ansträngd. även att sitta still på jobbet eller på fritiden orsakar ansträngningar en naprapat kan råda bot på, på ett kick! Kontakta en naprapat i Stockholm redan idag om du går runt och våndas i vardagen på grund av fysiska påfrestningar. En naprapat i Stockholm kan även vara till stor hjälp om du vart med om en väldigt allvarlig skada som kanske en bilkrock eller liknande och du är i rehabiliteringsfasen. I just rehabiliteringsfasen kan en Naprapat i Stockholm komma att spela en avgörande roll i din förbättring. De tar fram ett individuellt träningsschema och sätter upp personliga mål samt bistår med redskap och övningar för att läkningen ska vara så effektiv som möjligt och fungera så bra som möjligt för just dig.
Enligt de flesta naprapater är det idrottsskador som är de vanligaste skador och slitningar som behandlas. Idrottsskador är skador som kan uppstå när man utövar en sport eller tränar. Några är direkt orsakade utav olyckor. Andra kan bero på dålig utbildning praxis eller felaktigt utförande. Att inte värma upp eller stretcha tillräckligt innan du sportar eller motionerar kan också leda till skador. De vanligaste idrottsskador är:
- Stukningar och sträckningar
- Knäskador
- Svullna muskler
- Achilles senskador
- Smärta längs skenbenet
- Frakturer
- Dislokationer.
Vad är skillnaden mellan en akut och en kronisk skada?
Det finns två typer av idrottsskador: akut och kronisk. Akuta skador uppstår plötsligt när du spelar eller tränar. Stukad fot, spända ryggar och brutna händer är akuta skador. Tecken på en akut skada inkluderar:
- Plötslig, svår smärta
- Svullnad
- Inte att kunna placera vikt på ett ben, knä, ankel eller fot
- En arm, armbåge, handled, hand, eller ett finger som är mycket anbud
- Inte att kunna flytta ett gemensamt som vanligt
- Extrem ben eller arm svaghet
- En ben eller gemensamt som är synligt på sin plats.
Kroniska skador händer när du spelar en sport eller övning för en lång tid. Tecken på en kronisk skada inkluderar:
- Smärta när du spelar
- Smärta när du tränar
- En molande värk när du vilar
- Svullnad.
Vad ska jag göra om jag blir skadad?
Försök aldrig att ”arbeta igenom” smärtan av en idrottsskada. Sluta spela eller utöva när du känner smärta. Att spela eller motionera mer orsakar bara vidare skada. Vissa skador bör ses av en läkare eller naprapat.
Hur Idrottsskador behandlas?
Behandlingen inleds ofta med RICE metoden. Här är några andra saker din naprapat kan göra för att behandla din idrottsskada.
Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID)
Din läkare eller naprapat i Stockholm kan föreslå att du tar icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), såsom acetylsalicylsyra eller ibuprofen. Dessa läkemedel minskar svullnaden och smärtan. Du kan själv köpa dem på apotek. Ett annat vanligt läkemedel är paracetamol. Det kan lindra smärta, men det kommer inte att minska svullnaden.
Immobilisering
Immobilisering är en vanlig behandling för idrottsskador speciellt i Stockholmsområdet. Det håller det skadade området från att röra sig och förhindrar ytterligare skada. Selar, spjälor och avgjutningar används för att immobilisera idrottsskador.
Kirurgi
I vissa fall behövs kirurgiska ingrepp för att fixera idrottsskador. Kirurgi kan fixa trasiga senor och ligament eller sätta brutna ben på plats igen. De flesta idrottsskador behöver inte kirurgi.
Rehabilitering
Rehabilitering är en viktig del av behandlingen. Det handlar om övningar som steg för steg komma tillbaka till det normala. Ju tidigare detta sker, desto bättre. Övningarna börjar genom att försiktigt flytta den skadade kroppsdelen genom en rad rörelser. Nästa steg är att sträcka. Efter ett tag kan vikter användas för att stärka det skadade området.
utöva inte din sport tills du är säker på att du kan sträcka det skadade området utan att känna smärta, svullnad eller stelhet. När du börjar spela igen, börja långsamt.
Resten
Även om det är bra att börja röra det skadade området så snart som möjligt, måste du också ta tid att vila efter en skada. Alla skador behöver tid att läka; ordentlig vila hjälper processen. Din läkare och naprapat kan guida dig till den rätta balansen mellan vila och rehabilitering.
Andra terapier
Andra behandlingar inkluderar svaga elektriska strömmar (elektrostimulering), kalla förpackningar (Kryoterapi), värmepaket (termo), ljudvågor (ultraljud) och massage.
Vad kan människor göra för att förebygga idrottsskador?
Dessa tips kan hjälpa dig att undvika idrottsskador.
- Böj inte knäna mer än halvvägs när man gör knäböjningar.
- Vrid inte knäna när du stretchar. Håll fötterna så platt som möjligt.
- Gör uppvärmnings- övningar innan du spelar någon sport.
- Stretcha alltid innan du spelar eller motion.
- Överdriv inte.
- Använd skor som passar ordentligt, är stabila och absorberar stötar.
- Använd mjukaste träningsytan du hittar; inte köra på asfalt eller betong.
- Kör på plana ytor.
För vuxna:
- Var inte en ”helg krigare.” Försök inte att göra en veckas aktivitet i en dag eller två.
- Lär dig att utöva din sport rätt. Använd korrekta metoder för att minska risken för ”överansträngda” skador.
- Använd skyddsutrustning.
- Känn din kroppes gränser.
- Bygg upp din träningsnivå successivt.
- Sträva efter en träning för hela kroppen med hjärt-, styrketränings och flexibilitet övningar.
Stötvågsbehandling i Stockholm
Tryckvågs terapi eller stötvågsbehandling är en serie kraftfulla chockvågor appliceras på det område som behöver behandling.
En stötvåg är en rent mekanisk våg, inte en elektrisk. Behandlingen initierar ett inflammationsliknande tillstånd i den vävnad som behandlas.
Kroppen reagerar genom att öka blodcirkulationen och ämnesomsättningen i det skadade området som i sin tur påskyndar kroppens egna läkningsprocesser.
Stötvågsbehandling erbjuder två huvudsakliga fördelar jämfört med traditionella kirurgiska metoder:
- Färre potentiella komplikationer och en snabbare återgång till normal aktivitet
- Dokumenterade internationella resultat visar en total resultrate av 77% av kroniska tillstånd som inte har blivit botade med andra typer av behandling.
Det är viktigt att betona att vi förväntar positiva kliniska resultat efter behandling men det finns en chans att behandlingen inte kan förbättra dina symtom. En översyn vid 12 veckor rekommenderas efter din sista behandling.
Om dina symtom vid detta skede kvarstår du kommer att informeras om alternativa behandlingar / operationer av din naprapat. Stötvågsbehandling tillämpas utan medicinering, till exempel kortisoninjektioner. Behandlingen stimulerar och effektivt stödjer kroppens självläkande mekanismer.
Det är vanligt att uppleva omedelbar smärtlindring efter behandlingen och följaktligen förbättrad rörlighet.
Rapporterade biverkningar är minimala, men det kan finnas ett visst obehag under behandlingen, hudrodnad, möjlig blåmärken. Om du är orolig tala med din naprapat i Stockholm innan de får behandling.