Bergvärme – Ditt miljövänliga och ekonomiska alternativ

Visste du att du både kan spara pengar och göra en god gärning för miljön genom att installera bergvärme? Kanske har du bildat familj och flyttat till en stor villa? Eller har ni äntligen köpt den där efterlängtade sommarstugan? Oavsett vilket så innebär oftast ett större boende ett behov av en fastighetsvärmepump. I Stockholm finns det många kunniga på området, både när det gäller värmepumpar i Stockholm men också de som specialiserat sig på bergvärme och installation av bergvärme. Varför då? Jo, bergvärme är nämligen det absolut mest lönsamma och klimatsmarta alternativet som finns på marknaden idag när det gäller fastighetsvärmepumpar. Utöver det faktum att du faktiskt sparar in en hel del pengar och är snäll mot vår planet så är det också en mycket lättskött värmepump. Bergvärmepumpar sköter i stort sett sig själva och kräver minimalt med service och underhåll. Så samtidigt som du kan luta dig tillbaka och njuta av en jämn temperatur hela året kan du låta din bostad öka i värde och du behöver inte ens göra någonting för att det ska ske – mer än att installera bergvärme såklart. Så fort din bergvärmepump är i bruk kommer du uppleva alla fördelar den för med sig!


Många fördelar när du installerar bergvärme!
Är du bosatt i Stockholm och funderar över om bergvärme kan vara ditt främsta alternativ när det kommer till fastighetsvärme? Här har vi samlat några saker som kanske underlättar när du gör ditt val. Helt enkelt lite kort om varför bergvärme är ett så pass bra alternativ för dig och många andra i Stockholm!


Bergvärmepump och varierande väderlek?
Ja! Det fungerar faktiskt utmärkt. I vårt land med ett mycket varierande klimat fungerar en bergvärmepump alldeles ypperligt. Det spelar ingen roll om det är snålblåst utanför fönstret, om den första snön har fallit eller om det är frost. Solens varma energi är så pass inkapslad i berggrunden året runt oavsett påfrestningar utifrån, så bor du i Stockholm och funderat på att installera en bergvärmepump kan du sluta fundera nu! Det är förmodligen helt rätt val för dig!


Högst årsvärmefaktor?
Får du med hjälp av en bergvärmepump! Om man jämför bergvärmepumpen med andra värmepumpar så har bergvärmepumpen ett stort försprång när det gäller årsvärmefaktorn. Att värmefaktorn är högre hos just denna typ av fastighetsvärme är den främsta anledningen till att den är så pass ekonomiskt fördelaktig. Sett över tid så sparar du in absolut mest pengar på att investera i just bergvärme!


Slippa underhåll och onödiga driftkostnader?
Jajamen! Genom att låta någon som är expert inom bergvärme installera en bergvärmepump åt dig kan du bespara dig själv både tid och pengar. Tid på så vis att du inte behöver underhålla eller serva din bergvärmepump då den sköter sig själv och pengar eftersom att bergvärmepumpar drar ned på dina uppvärmningskostnader sekunden den installerats. Helt enkelt det rätta valet för dig som vill slippa krångel och onödig oro över att saker och ting inte ska fungera korrekt.

 

Installera Bergvärme för ett stigande bostadsvärde?
Som om det inte var nog med alla fördelar vi redan nämnt! Genom att välja bergvärme som din främsta fastighetsvärme kan din installerade värmepump mer eller mindre betala av sig själv inom 10 år! Eftersom du sänker din energiförbrukning betydligt i kombination med att du faktiskt gjort en värdefull investering i bostaden kommer du tjäna in den summan du lagt – och kanske lite därtill – inom de kommande 10 åren.


Är bergvärme någonting för dig?
Även om bergvärme passar de allra flesta och i majoriteten av delarna av vårt land så finns det undantag även här. Det finns dessutom en rad olika värmepumpar att välja emellan och ibland kan ett annat alternativ till bergvärme kanske väga lika tungt. Då kanske man får ta till uteslutningsmetoden. När du ska investera i fastighetsvärme i Stockholm så kan du först fundera kring följande parametrar:

Vilken bergart ligger direkt under din fastighet?
Bor du i Skåne eller på Gotland eller Öland? I så fall kanske inte bergvärme är det främsta alternativet för dig. Dessa landskap vilar nämligen på en berggrund som utgörs av en sedimentär bergart. Denna bergart är aningen mer porös och leder därför inte värme vidare bra och det kan också krävas ett betydligt djupare borrhål på just dessa platser. Eftersom att ett djupare borrhål i kombination med en bergart som inte leder värme optimalt så blir denna typ av värmepump allt för dyr på dessa platser. Här kan det vara bra att kolla på andra alternativ. I andra fall är bergvärmepumpar ett väldigt bra alternativ för fastighetsvärme.

Vad har du för klimat i din närmsta omgivning?
I vårt avlånga land varierar klimatet rätt rejält. Från kyla i norr till ett mildare klimat i söder – beroende på vart du är bosatt kan du behöva välja mellan andra alternativ när det gäller värmepumpar. Bor du i exempelvis Stockholm är förmodligen en bergvärmepump det bästa alternativet. Bor du däremot i Sveriges norra delar och har ett kyligare klimat omkring dig, kan det bli svårt för en Fastighetsvärmepump att värma upp ditt hus samtidigt som den ska hålla nere kostnaderna. Det kan dessutom behövas ett djupare borrhål här med och därför bör du som bor nordligt kanske välja en annan typ av fastighetsvärme. Annars fungerar bergvärme perfekt i nästan hela landet!

Finns det utrymme som kan komma att behövas?
Ett annat förhinder kan vara utrymme. Om du av olika anledningar behöver upprätta 2 stycken borrhåll, eller komplettera ett redan befintligt med ett nytt, så behöver du ha rejält med utrymme. För att en värmepump ska fungera optimalt krävs det minst ett avstånd på 20 meter mellan de olika borrhålen. Även om du personligen har utrymme på din tomt kanske din närmsta granne redan upprättat ett borrhål som gör att du inte kan placera ytterligare ett där du behöver det? Detta är viktigt att se över innan du bestämmer dig för att skaffa en värmepump som tillvaratar berggrundens energi!

 

Läs mer om Bergvärme Stockholm! Samt om Värmepumpar i Stockholm